Viool
Viooltjes zijn de dankbaarste bloemen in winter en voorjaar!
Wie zelf al jarenlang een tuin heeft, weet het vast wel al. Viooltjes zijn onmisbaar om een tuin niet alleen in het voorjaar, maar ook in de wintertijd kleur te geven. Voor plantenbakken op het balkon of terras zijn ze eveneens ideaal. Zelden vriezen ze tijdens de winter kapot. De meeste violenplantjes zijn immers winterhard. Wie ze in het najaar in de grond zet heeft in het voorjaar al bij de eerste zonnestralen bloemen in de tuin en/of in de bloembakken.
Viooltjes behoren tot de familie van de viooltjes-achtigen (Violaceae). De viooltjes komen zowel uit de gematigde streken als uit de tropen en subtropen. De meeste zijn overblijvend of tweejarig. Enkele komen ook als struiken voor.
De viooltjes die we het best kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje). Deze bloeien rijk met vele kleine bloemetjes waaraan oneindig veel zaad aan komt. Deze zaaien zich dan ook massaal uit en kunnen zo over gans de tuin uitstoelen. Hieruit zijn er veel hybriden onststaan met een grote verscheidenheid aan kleuren in de bloemen. Deze viool is ook goed bestand tegen kou en komt de laatste jaren meer en meer voor in bloembakken die worden aangeplant in het najaar. De bloei mindert wel in extreme kou maar deze hervat zich naarmate de temperatuur terug stijgt.
De Viola hybriden zijn wel de bekenste viool die we hebben. Deze vullen met hun grote bloemen in de prille lente de bloembakken en kunnen bloeien tot ongeveer juni/juli. Als het warm wordt stopt de plant met bloeien en sterft ze meestal af.
Na veelvuldig onderzoek zijn de Viola x wittrockiana-hybriden ontstaan die wel konden worden gezaaid. Deze staan ook bekend als de zaaiviolen, perkviolen of pensees. Deze zijn meestal een- of tweejarig. Daaruit onstonden de Zwitserse reuzen die vroeg in het voorjaar bloeien, dan hebben we de winterviolen die bloeien tijdens de winter en de F1-hybriden bloeien vanaf het voorjaar tot de zomer.
Verzorging
De Viola Cornuta en de andere grootbloemige hybriden staan graag op een lommerrijk plaatsje.
De viooltjes staan niet graag in het onkruid en tonen dit ook door niet goed te groeien en te bloeien. Onkruidvrij houden rond de planten is dan ook de boodschap. De viooljes doen het best in een koud milieu. Indien de temperatuur te hoog komt, sterven ze meestal af.